tiistai 19. huhtikuuta 2016

Ajoneuvoilmastointi

-Vuotojen estäminen, vähintään 3kg F-kaasuja sisältävät laitteet ja laitteistot on tarkistettava vuotojen varalta vähintään kerran kahdessatoista kuukaudessa.

 -Jos auton ilmastointijärjestelmässä havaitaan epänormaali vuoto, ilmastointijärjestelmää ei saa täyttää ennen kuin vuoto on paikattu

(-1.1.2011 alkaen ei saa jälkiasentaa fluorattuja kasvihuonekaasuja joiden lämmitysvaikutus on yli 150 sisältäviä ilmastointijärjestelmiä tyyppihyväksyttyihin ajoneuvoihin. 11.2017 alkaen ei saa jälkiasentaa mihinkään ajoneuvoihin.
-1.1.2011 alkaen tyyppihyväksyttyihin ajoneuvoihin asennettuja ilmastointijärjestelmiä ei saa täyttää fluoratuilla kasvihuonekaasuilla joiden lämmitysvaikutus on yli 150. 11.2017 alkaen minkään auton ilmastointijärjestelmiä ei saa täyttää fluoratuilla kasvihuonekaasuilla joiden lämmitysvaikutus on yli 150, lukuun ottamatta niiden kyseisiä kaasuja sisältävien ilmastointijärjestelmien jälleentäyttöä, jotka on asennettu ennen edellä mainittua päivää.)

-Lämmitysvaikutuksella tarkoitetaan fluoratun kasvihuonekaasun vaikutusta ilmaston lämpenemiseen verrattuna hiilidioksidin vaikutukseen. Lämmitysvaikutus (GWP) saadaan laskemalla yhden kilon kaasumäärän lämmitysvaikutus suhteessa yhden kilon hiilidioksidimäärän lämmitysvaikutukseen 100 vuoden ajanjaksolla.

-Vastuuhenkilön on oltava paikan päällä. Hänen ei tarvitse suorittaa pätevyyskoetta, paitsi silloin, kun vastuuhenkilö tekee myös asentajan töitä. Vastuuhenkilöllä on oltava ajoneuvon huoltoon soveltuva tutkinto ja lisäksi hänen on tätynyt perehtyä kyseiseen ilmastointilaitetyyppiin, työssä tarvittaviin laitteisiin ja oikeisiin työtapoihin sekä alansa terveys-, turvallisuus- ja ympäristönsuojelumääräyksiin. (autoalan perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto, autoalalle soveltuva työteknikko-, teknikko tai insinööritasoinen tutkinto)

-Toiminnaharjoittajan on tehtävä ilmoitus Turvatekniikan keskukselle ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksesta on käytävä ilmi: toiminnanharjoittajan nimi ja yhteystiedot, tiedot vastuuhenkilöstä ja hänen pätevyydestään, tiedot huoltohenkilöstöstä ja heidän pätevyydestään, tiedot toiminnanharjoittajan käytössä olevista toimintaan tarvittavista laitteista ja työkaluista. Toiminnaharjoittajan on tehtävä uusi ilmoitus viimeistään 3kk sen jälkeen, kun vastuuhenkilö on vaihtunut tai toiminta on muuttunut olennaisesti. Myös toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava.

-Nykyisin käytössä oleva kylmäaine on R134a

-Ongelmajätteiksi luokitellaan talteen otetut kylmäaineet ja kylmäaineöljy. Myös kaikki kylmäaineöljyä sisältävät materiaalit, kuten rätit ovat ongelmajätettä.

-Käytöstä poistettavia kylmäaineita ei saa sekoittaa muiden kylmäaineiden tai edes kylmäainepullojen kanssa.

-Kylmäaineiden vaikutuksia ovat: huimaus, päänsärky, tasapaino-ongelmat, tukehtumisoireet, rytmihäiriöt, sydämen pysähtyminen, jos happea enää n.17% -> tukehtuminen

-Kun tyhjennät kylmäainepiiriä, varmista, että järjestelmään ei ole jäänyt kylmäainejäämiä ennen kuin avaat järjestelmän.

-Ilmastointijärjestelmän kierto: 1. Kompressori 2. Lauhdutin 3. Kuivain 4. Korkeapainekytkin 5. Huoltoliitin korkeapaine 6. Paisuntaventtiili 7. Höyrystin 8. Huoltoliitin matalapaine 9. Vaimennin (merkkikohtainen)

Puristus,                           Lauhtuminen,           Laajeneminen,                             Höyrystyminen
Paine n.14bar                    P. n.14bar                    P. lasku 14bar -> n.1,5bar             P. n. 1,5bar
Lämpötila n.65*C             L. lasku n.55*C          L. lasku n.55*C -> -7*C               L. n. -7*C

-Talteenotto (kylmäaine ja kylmäaineöljy)
-Alipaineistus (kylmäainejäänteet, ilma sekä kosteus poistetaan, tiiveystesti)
-Täyttövaihe (täytetään kylmäaineella ja kylmäaineöljyllä)

-Vuodon etsintään käytetään typpeä, jolla voi myös huuhdella järjestelmän komponentteja.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti